حوریه مداحی خبرنگار افق بازار، تجارت بین المللی عبارت است از روابط تجاری یعنی صادرات و واردات کالاها و خدمات بین کشورهای مختلف جهان. بیشتر اقتصاددانان معتقدند که تجارت، موتور رشد و توسعه در جوامع امروزی است. یکی از مدل هایی که رابطه نزدیکی با تجارت بین المللی دارد ایجاد مناطق آزاد است. کیش تنها منطقه ای است که بحث گردشگری را به عنوان هدف اصلی دنبال می کند و برای توسعه نیازمند کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی پیرامونی و داخلی است.
عوامل بسیاری تجارت بین الملل را تحت تأثیر قرار می دهند از جمله راهبردهای اقتصادی کشورها (راهبرد جانشینی واردات (راهبرد درون نگر) و راهبرد توسعه صادرات (راهبرد برون نگر))، مقررات سازمان های بین المللی و نیز شرایط سیاسی بین المللی.
جزیره کیش با ویژگیهای جغرافیایی خاص خود که در زمینه توسعه جهانگردی منطقهای و جهانی دارد، در میان همه جزایر ایرانی خلیج فارس تنها منطقه ای است که همه دوران ها مورد توجه ویژه قرار گرفته است و خصوصا در نیم قرن اخیر سرمایه گذاری سنگینی برای توسعه و ارتقاء آن صورت گرفته است. رقم اشتغالزایی طرح های سرمایه گذاری کیش حدود هزار و 500 نفر میباشد.
تعداد 11پروژه سرمایه گذاری فعال به ارزش 17 هزار میلیارد تومان، با زیربنایی بالغ بر 264 هزار متر مربع در کیش وجود دارد که از این تعداد 6 پروژه در حال اتمام است و 5 پروژه دیگر با ارزش حدود 20 هزار میلیارد تومان در مرحله واگذاری به سرمایه گذار می باشد. جزیره هندورابی یک جزیره بکر با 13 فرصت سرمایه گذاری است که در حال اضافه شدن به زنجیره گردشگری کیش می باشد.
شناخت توانها و پتانسیل های جزیره کیش در راستای توسعه گردشگری آن و افزایش سهم این صنعت در اقتصاد منطقه، شناسایی مشکلات و مسائل موجود در فضای گردشگری در منطقه آزاد کیش به منظور جذب گردشگر می باشد. نتایج بررسیهای کارشناسان نشان می دهد که با همه ضعف ها و تهدید ها دارای پتانسیل ها و فرصت های مناسبی برای توسعه گردشگری در این جزیره می باشد و در انتها با بهره گیری از برآوردهای مورد نظر، راهبرد های لازم جهت توسعه گردشگری و ارتقاء جایگاه آن در جزیره کیش، ارائه میگردد.
ذکر این نکته ضروری است که جزیره کیش دارای 52 هتل فعال با 6000 اتاق و با 20 هزار و 70 تخت میزبان گردشگردانی هست که از اقصی نقاط کشور به این منطقه سفر می کنند.
از سوی دیگر، جذب سرمایه گذاری خارجی در مناطق آزاد یکی از نکات مهم و اساسی در حوزه ماموریت های مرتبط با افزایش رشد اقتصادی کشور می باشد و مناطق آزاد می توانند درگاه ورود جذب منابع سرمایه گذاری باشند. تعداد 366 ایده سرمایه گذاری در منطقه آزاد کیش احصا شده که از این رقم، 46 فرصت سرمایه گذاری مطلوب انتخاب و به فرصت تبدیل شده است. تعداد 6 فرصت سرمایه گذاری جدید نیز وجود دارد که در طرح ساماندهی سواحل با ارزش 70 هزار میلیارد ریال اجرایی می شود.
حدود 300 هزار میلیارد تومان اوراق اجاره در سال گذشته برای تامین منابع مالی طرح ها در منطقه آزاد کیش انتشار یافت و امسال به صورت حرفه ای تر به تامین مالی پرداخته شده و این سازمان با همکاری نهاد تامین سرمایه و بانک ملت موفق به انتشار مبلغ 500 میلیارد تومان اوراق مرابحه برای اتمام پایانه جدید فرودگاه کیش و بنادر شد.
موضوع دیپلماسی اقتصادی به عنوان حلقه مفقوده فعالیت های سیاسی، یکی از موضوعات مهم در توسعه است که در ارتباط با فعالیت متقابل با طرف های خارجی بسیار ضروری بوده و باید به جد مورد توجه قرار گیرد، همچنین تقویت دیپلماسی اقتصادی برای بهره گیری از ظرفیت مناطق آزاد در مراودات منطقه ای می تواند موثر واقع شود.
با توجه به ظرفیت های ارزشمند جزیره کیش و به اذعان رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، منطقه آزاد کیش میتواند به عنوان پایلوت ارائه خدمات پولی، بانکی و تشکیل مراکز تخصصی مالی در برنامه هفتم توسعه کشور قرار بگیرد.
درآمد پایدار مناطق آزاد، نگاه ویژه ای است که از خام فروشی جلوگیری می کند، بنابراین سرمایه گذاری در حوزه دانش بنیان، حضور در بازار سرمایه، ایجاد هلدینگ سرمایه گذاری و ورود به بورس و همچنین توسعه کسب و کار های مولد سرمایه گذاری در صنایع تولیدی می تواند در این خصوص کمک شایان توجهی داشته باشد.
ضعف ها و تهدید ها از جمله تحریم ها، عدم اجرای کامل قانون چگونگی اداره مناطق آزاد، کم رنگ شدن مشوق ها، عدم توسعه متوازن، فقدان ثبات مدیریتی بخشی از موانع در مسیر توسعه مناطق آزاد هستند. ساماندهی معافیت های مالیاتی در مناطق آزاد، خارج کردن نقاط جمعیتی شهری و روستایی "در مناطق آزاد موجود و جدید"، موضوعات مربوط به شفاف سازی اطلاعات اقتصادی مناطق آزاد، اصلاح قواعد حکمرانی در مناطق آزاد، نحوه تامین مالی در حوزه های مختلف مناطق آزاد محور های جمع بندی قوانین مناطق آزاد هستند که موجب رفع محدودیت های ناشی از اجرا نیز می شود.
0 دیدگاه