به گزارش افق بازار، افزایش تحریمهای اقتصادی که صادرات کالاهای نفتی ایران را با مشکل جدی مواجه کرده، توجه کارشناسان را به مسیرهای جایگزین غیرنفتی جلب کرد. ماکو به لحاظ موقعیت استراتژیک جغرافیایی و با توجه به ظرفیت های مختلف اعم از لجستیک، کشاورزی، صنعت و معدن میتواند هم تولید کننده محصولات کشاورزی صادرات محور باشد و هم در حوزه صنایع تبدیلی و بسته بندی، تکمیل کننده زنجیره تولید و ارزش غذایی در منطقه قرار گیرد.
استفاده از این ظرفیت عظیم درآمدی و صادراتی برای کشور اکنون در دستور کار ابلاغی از طرف مدیریت سازمان منطقه آزاد ماکو قرار گرفته است. بازار بزرگ کشورهای اوراسیا و آسیای میانه به خاطر دارا بودن جمعیتی بالغ بر 250 میلیون نفر، خود دارای موقعیتی عالی در جذب بازاری متنوع برای منطقه آزاد ماکو است.
منطقه آزاد ماکو که در منتهی الیه شمال غربی کشور واقع شده، با محدوده جغرافیایی شهرستانهای ماکو، شوط، پلدشت و شهر مرزی بازرگان منطبق است. این منطقه حدود 75 درصد مساحت مناطق آزاد کشور را به خود اختصاص داده است و در مجاورت کشورهای ترکیه و جمهوری خودمختار نخجوان واقع شده است. طول مرزهای جمهوری اسلامی ایران با جمهوری آذربایجان در این منطقه 140 کیلومتر و با ترکیه 130 کیلومتر است.
در منطقه آزاد ماکو، پنج شهرک صنعتی فعال به وسعت 300 هکتار و دو شهرک صنعتی در دست احداث به مساحت 200 هکتار با بیش از 125 واحد فعال صنعتی و سرمایه گذاران خارجی از کشورهای چین، ترکیه، کانادا و هند، در کنار تولید محصولات منحصر به فرد از جمله دندانهای مصنوعی، نوار لبه، کاغذ هانیکام، کفپوش و دیوارپوش و غیره با استفاده از نیروی کار آماده، حوزه صنعت را به یکی دیگر از کسب و کارهای محوری در این منطقه تبدیل کرده است.
منطقه آزاد ماکو به دلیل قرار گرفتن در مسیر تجارت چین و اروپا و عبور کریدور شرق به غرب، که از طریق راه آهن و مسیرهای ترانزیت جادهای به اروپا متصل میشود، به عنوان مهمترین مرز زمینی تجاری و مسافری کشور شناخته میشود. این منطقه با حجم تجارت سالیانه بالغ بر 1000 میلیارد دلار، پتانسیل ایفای نقش و ایجاد ارزش افزوده در جریان تجاری منطقهای و بینالمللی را داراست.
محل قرار گرفتن در مسیر تبادلات تجاری چین و اروپا، با کاهش هزینه و زمان در ترانزیت کالا، عبور خط لوله گاز صادراتی، دسترسی به منابع انرژی ارزان، نیروی کار مستعد و معافیت های مالیاتی و گمرکی، منطقهای منحصر به فرد برای ایفای نقش در تجارت منطقه ای و بین المللی و ایفای نقش در زنجیره جهانی تولید و تامین کالا دارد. از این رو، این منطقه برای سرمایهگذاری یا انتقال فعالیتهای تولیدی، جذاب میباشد.
منطقه آزاد ماکو با وجود راهآهن تبریز-قارص، فرودگاه بین المللی ماکو، بزرگراه سردار سلیمانی، دهکده لجستیک منطقه آزاد ماکو و حجم قابل توجهی از صاحبان ناوگان و شرکتهای حمل و نقل بین المللی و داخلی فعال در منطقه، ظرفیت پیاده سازی حمل و نقلِ ترکیبی را داراست و در موقعیتی مستعد برای تبدیل شدن به هاب لجستیک و تولید و صادرات قرار دارد.
علاوه بر این این اتصال از طریق ترکیه به کشورهای اروپایی این امکان را فراهم میکند که بازار بسیار بزرگی که همه آنها نیازمند مواد غذایی، محصولات کشاورزی و صنعتی هستند را در اختیار کشور از طریق منطقه ماکو ایجاد میکند.
انجام عمده مبادلات تجاری و سیاسی بین ایران، روسیه و اروپا از این محور و فاصله اندک منطقه آزاد ماکو و از بنادر مرسین در دریای مدیترانه و ترابزون در دریای سیاه، امتیاز چشمگیری در دسترسی به بازارهای اروپا از راه زمین و دریا ایجاد کرده است. در مقایسه با بنادر جنوبی کشور در خلیج فارس به دلیل مسافت و صرفههای اقتصادی ناشی از مقیاس، جای تردیدی باقی نمیگذارد که این منطقه، اقتصادیترین گلوگاه در رقابت با راه دریایی شرق وغرب در خشکی است.
سازمان منطقه آزاد ماکو با انجام تمامی فرایندهای اداری، از جمله صدور انواع مجوزها و واگذاری زمین با کمترین بروکراسی و با تمرکز بر شکل گیری واحدهای تولیدی صادرات گرا، به منظور تامین نیازهای داخلی و کاهش واردات، تکمیل زنجیره صنایع بر پایه مزیت های نسبی با تمرکز بر صنایع دستی، دامی، پوشاک، چرم، مبلمان و لوازم آرایشی، بهداشتی و فروآلیاژها، افق روشنی را برای صنعت این منطقه به تصویر کشیده است.
0 دیدگاه