به گزارش حمیده اسماعیل نژاد خبرنگار افق بازار، رشد صادرات نفتی، توسعه روابط با کشورهای همسایه و احیای دیپلماسی اقتصادی و انرژی نویدبخش مسیر روشن اقتصاد ایران است، همچنین بازگشت ارز حاصل از فروش نفت و تسهیلگریهای حوزه صادرات کشور نقش بهسزایی در افزایش درآمدهای ارزی کشور دارد که مردم بهزودی نتیجه این دستاورد را در حوزه معیشتی مشاهده کنند.
از ابتدای دولت سیزدهم و اقدامهای انجامشده در حوزه همکاری با کشورهای همسایه شاهد رونق در حوزه تجارت خارجی بودهایم، به نحوی که حجم تجارت خارجی ایران رشد قابلتوجهی داشته است. دیپلماسی اقتصادی و انرژی در دولت سیزدهم جایگاه خوبی پیدا کرده و امیدواریم در آینده نیز با فعالتر شدن این حوزه موقعیت ایران از نظر اقتصادی در جهان ارتقا یابد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توجه به بازیابی بازارهای نفتی ایران و احیای ظرفیتهای تولید نفت در اولویت قرار گرفت تا آنجا که پس از چند ماه اعلام شد صادرات نفت ایران 40 درصد افزایش داشته است.
این اقدامات به گونهای مثبت در حال پیشرفت میباشد که خبرگزاریها و اندیشکدههای جهانی آنها را به صورت لحظهای رصد و دنبال میکنند. بلومبرگ در گزارشی با عنوان « «ورود بیسر و صدای نفت ایران به بازارهای جهانی» اعلام کرد که ایران نسبت به پنج سال گذشته در حال حمل بیشترین محمولههای صادراتی نفت خام است، بهطوری که این اتفاق ظهور دوباره تهران در صحنه ژئوپولیتیک را تقویت میکند. این رقم در ماه مه امسال به روزانه یک میلیون و 600 هزار بشکه و بالاترین مقدار در پنج سال اخیر رسید.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرده است که تولید نفت خام ایران با وجود تحریمهای شدید در سال 2022 میلادی هم با افزایش 130 هزار بشکهای روبهرو بوده و به میانگین 2 میلیون و 550 هزار بشکه در روز رسیده است. بر اساس آمارهای گزارش «بررسی آماری انرژی جهان»، تولید نفت خام و میعانات گازی ایران در سال 2021 میلادی 3 میلیون و 184 هزار بشکه در روز ثبت شده بود.
تولید نفت کشور که قبل از آغاز به کار دولت سیزدهم روزانه حدود 2.2 میلیون بشکه در روز بود، با افزایش حدود 1 میلیون بشکهای در حال حاضر به 3.18 میلیون بشکه در روز رسیده است. اویل پرایس در گزارشی منتشر کرد که ایران در حال حاضر 3.18 میلیون بشکه در روز نفت تولید میکند و قصد دارد این رقم را تا پایان این ماه به 3.3 میلیون بشکه در روز برساند. طبق گفته رئیس شرکت ملی نفت ایران، تولید نفت این کشور تا پایان تابستان به 3.5 میلیون بشکه در روز میرسد.
روند افزایشی فروش محمولههای نفتی ثبت رقم بیش از 42 میلیارد دلاری برای ارزش صادرات نفت خام ایران در سال 2022 میلادی نشان میدهد این رقم بهدنبال افزایش فروش محمولههای نفتی در حال نزدیک شدن به رقم 60 میلیارد و 500 میلیون دلار در سال 2018 است. ارزش صادرات نفت ایران پس از آن رخ داده که تولید نفت ایران در ماه ژوئن به 3 میلیون و 10 هزار بشکه در روز رسیده است. این رقم مشابه ماه مه امسال بوده است و تولید نفت خام ایران از آغاز سال 2023 میلادی تاکنون با 350 هزار بشکه افزایش همراه بوده است.
توسعه روابط ایران با ترکمنستان و قرارداد سوآپ گازی از جمله این اقدامات سازنده میتواند نقش مهمی در توسعه اقتصاد کشور داشته باشد. بر اساس این توافق، ترکمنستان به جمهوری آذربایجان گاز میفروشد و این گاز از مسیر ایران به جمهوری آذربایجان ترانزیت میشود و ایران میتواند گاز مصرفی مورد نیاز پنج استان شمالی کشور را نیز از حق انتقال این گاز برداشت کند.
علاوه بر این، بررسی گزارش عملکرد وزارت نفت در زمینه نحوه اجرای احکام تبصرههای قانون بودجه سال 1402 کل کشور در بخش نفت، گاز، پتروشیمی، پالایش و پخش حاکی از آن است که این وزارتخانه توانسته در دو سال اخیر علاوه بر واریز 30 همت برای هزینهکرد مدیریت مصرف انرژی، رفع ناترازی و فشارافزایی در پارس جنوبی و افزایش تولید به صندوق ذخیره نفت و گاز، افزایش صادرات را در بخشهای زیرمجموعه خود را رقم بزند.
براساس این گزارش، وزارت نفت در سال جاری، حدود 2 همت از مبلغ فوق را به پتروشیمیها پرداخت کرده و مابقی نیز در میان شرکتهایی همچون شرکت ملی نفت و پالایش و پخش و گاز توزیع شده تا صرف اقدامهای زیرساختی شود.
گزارشها نشان میدهد تولید نفت خام ایران در ماههای آوریل، مه و ژوئن روندی افزایشی را طی کرده است، بهطوری که ایران از ماه مه امسال توانست دوباره جایگاه چهارمین تولیدکننده نفت در اوپک را که برای سالها از آن دور شده بود دوباره بهدست آورد و تثبیت کند، همچنین با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توجه به بازیابی بازارهای نفتی ایران و احیای ظرفیتهای تولید نفت در اولویت قرار گرفت تا آنجا که پس از چند ماه اعلام شد صادرات نفت ایران 40 درصد افزایش داشته است که این روند در سال 1401 نیز تداوم داشته است.
0 دیدگاه