اردشیر دادرس، رییس هیات مدیره انجمن CNG استان تهران و عضو هیأت مدیره فدراسیون صادرات انرژی، با هشدار نسبت به وضعیت بحرانی صنعت CNG در کشور گفت: «متأسفانه ناقوس مرگ صنعت CNG به صدا درآمده است. عدم حمایت، هدایت و کنترل این صنعت توسط سازمان برنامه و بودجه از سال گذشته تاکنون، موجب شده این صنعت به حاشیه رانده شود و همین امر باعث افزایش واردات بنزین به حدود 8 تا 10 میلیون لیتر در روز شده است؛ در حالی که توسعه CNG میتوانست مانع از این واردات شود.»
دادرس با اشاره به کاهش شدید مصرف CNG در کشور افزود: «مصرف روزانه CNG از حدود 25 میلیون مترمکعب در گذشته، امروز به زیر 18 میلیون مترمکعب رسیده و میانگین مصرف نیز بین 15 تا 16 میلیون مترمکعب قرار دارد. این کاهش، فاجعهای برای صنعتی است که حدود سه میلیارد دلار سرمایهگذاری شده و بیش از 6500 میلیارد تومان نیز از سوی بخش خصوصی در پنج حلقه اصلی آن سرمایهگذاری شده است. واقعاً ناشایست است که دولت در این حوزه هیچ توجهی نداشته و بهویژه دولت جدید نتوانسته حمایت لازم را از این صنعت به عمل آورد.»
وی ادامه داد: «از سوی دیگر، تمامی جایگاهداران CNG با ظرفیتی کمتر از توان واقعی خود فعالیت میکنند. همچنین از سال 1394 تاکنون و در راستای اجرای طرح هوشمندسازی جایگاهها، مجموعاً 2600 میلیارد تومان مطالبات معوقه جایگاهداران CNG انباشته شده است که این موضوع، توجیه اقتصادی فعالیت در این بخش را بهشدت زیر سؤال برده است.»
عضو هیأت مدیره فدراسیون صادرات انرژی همچنین از کمکاری خودروسازان در اجرای مصوبه دولت مبنی بر افزایش سهم خودروهای دوگانهسوز در ناوگان حملونقل کشور انتقاد کرد و گفت: «حدود 25 تا 30 درصد از سبد حملونقل سالیانه باید توسط خودروسازان تأمین میشد، اما این موضوع محقق نشده و در واقع، این عدم اقدام، مصداق ترک فعل نسبت به مصوبات دولت و مجلس شورای اسلامی است. جا دارد که مجلس شورای اسلامی و نهادهای نظارتی به این مقوله ورود پیدا کنند. ما از دستگاههای نظارتی، امنیتی و سازمان بازرسی کل کشور تقاضا داریم گزارشهای واقعبینانهای به ریاست محترم جمهوری ارائه دهند تا بر اساس نظرات کارشناسی، بتوان صنعت CNG را احیا کرد.»
وی با تأکید بر ظرفیت بالای جایگزینی CNG در سبد سوخت کشور خاطرنشان کرد: «در صورت حمایت و برنامهریزی صحیح، میتوان مصرف روزانه CNG را از 15 میلیون مترمکعب به 40 میلیون مترمکعب افزایش داد؛ اقدامی که میتواند هم از واردات روزانه 10 میلیون لیتر بنزین جلوگیری کند، هم موجب صرفهجویی 15 میلیون لیتر بنزین شود، و حتی امکان صادرات 10 تا 15 میلیون لیتر بنزین را نیز فراهم کند. این در حالی است که بیتوجهی سازمان برنامه و بودجه و فقدان برنامهریزی، موجب شده است رویکرد این سازمان نسبت به صنعتCNG، رویکردی بیبرنامه و بدون تخصیص بودجه باشد.»
دادرس در پایان از اقدامات فدراسیون صادرات انرژی برای صادرات CNG خبر داد و گفت: «هماهنگیهای لازم برای صادرات اولین محمولههای CNG در سال جاری با وزارت نفت در حال انجام است. فدراسیون صادرات انرژی میتواند با ایجاد یک پلتفرم مناسب، سرمایهگذاران را برای حضور در مرزهای پنجگانه کشور و توسعه صادرات گاز و CNG در این حوزه ترغیب کند.»
0 دیدگاه