توانمندسازی جوامع روستایی با هدف فقرزدایی و اشتغالزایی | طرح تامین خرد بانک کشاورزی بر پایه بانکداری پیوندی

برنامه‌ریزی‌های مدیریتی مجموعه بانک کشاورزی با علم به اینکه ایجاد مشاغل کوچک، درآمدزا و پایدار، می‌تواند نقش مهمی را در کارآفرینی، فقرزدایی و بهبود معیشت خانواده های کم‌بضاعت ایفا کند و موجب حفظ فرهنگ غنی روستایی و عشایری و دوام و پویایی جوامع محلی شود، استوار گردیده است. این بانک با حمایت‌های مالی و پرداخت تسهیلات درصدد توانمندسازی، ایجاد و توسعه کسب‌وکارهای خرد در جوامع روستایی و محلی است که نتیجه آن می‌تواند در بهبود معیشت روستائیان و فقرزدایی و اشتغالزایی تاثیری شگرف را به دنبال داشته باشد.
توانمندسازی جوامع روستایی با هدف فقرزدایی و اشتغالزایی | طرح تامین خرد بانک کشاورزی بر پایه بانکداری پیوندی

به گزارش افق بازار، اهمیت پرداخت تسهیلات خرد و قرض‌الحسنه در میزان رضایت مردم از شبکه بانکی به گونه‌ای است که برنامه بانک مرکزی و شبکه بانکی بر توسعه این وام‌ها و به کارگیری ابزارهای نوین و غیرحضوری تاکید فراوان شده است. تاثیرات وام‌های قرض‌الحسنه برای حمایت‌های مالی اقشار کم‌درآمد مقطعی به نظر می‌رسد، اما پرداخت تسهیلات در حوزه‌های کسب و کار و کارآفرینی خصوصا در جوامع روستایی می‌تواند اثراتی مثبت با بازدهی طولانی مدت را به همراه داشته باشد. 
در یک پژوهش که در سال 1397 براساس شناخت ابعاد توانمندسازی و اثرات صندوق های تأمین مالی خرد بر این ابعاد در بین زنان روستایی استانهای کرمانشاه و همدان توسط دانشگاه خوارزمی به انجام رسید که نتایج مطالعه نشان داد ابعاد توانمندسازی زنان روستایی را می توان در شش بعد قرار داد که این ابعاد با یکدیگر همبستگی کامل داشته و طبق نتایح تحلیل عاملی تأییدی, از اعتبار کافی برای تبیین توانمندسازی زنان روستایی برخوردار بودند.

در این پژوهش که توسط نشریه داخلی دانشگاه با عنوان اقتصاد فضا و توسعه روستایی درج شد، بعد "اعتماد به نفس زنان روستایی" بالاترین و بعد "توانمندی سیاسی" پائین ترین قدرت تبیین کنندگی متغیر توانمندسازی زنان روستایی به ثبت رسید. نتیجه اثرات تأمین مالی خرد بر ابعاد توانمندسازی زنان روستایی نیز نشان داد که به طور کلی میزان اثرگذاری در حد متوسط بوده و بیشترین اثر بر ابعاد توانائی تصمیم گیری و اعتماد به نفس زنان روستایی است و سپس ابعاد توانمندی سیاسی, موقعیت در جامعه, توانمندی اقتصادی و موقعیت درون خانواده در رتبه های بعدی اثرپذیری قرار دارند.

دیگران چه می خوانند:

همه ابعاد شش گانه توانمندسازی با یکدیگر همبستگی مستقیم و معنی داری داشتند, لذا توانمندی در هر یک از ابعاد, با توانمندی در سایر ابعاد رابطه معنی داری داشت و این قدرت هم افزایی ابعاد توانمندسازی را نشان می دهد. با توجه به این پژوهش‌ها می‌توان طرح تامین مالی خرد در توانمندسازی روستائیان را از طرح‌های موفقی عنوان کرد که در درازمدت اثراتی شگرف را به دنبال خواهد داشت و لزوم همراهی بانک‌های کشور را در ورود به این عرصه می‌طلبد.

بانک کشاورزی از بانک‌های پیشرو در عرصه توسعه روستایی است که با ورود به این طرح تلاش می‌کند چالش‌های حوزه کارآفرینی و اشتغال را بالاخص در جوامع محروم و ضعیف روستایی تاحدودی مرتفع سازد.

طرح تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی با هدف توانمندسازی، ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد، فقرزدایی و بهبود معیشت روستائیان با تاکید بر زنان و جوانان، با حمایت اعتباری و مشارکت مالی بانک کشاورزی و با همکاری صندوق بین المللی توسعه کشاورزی سازمان ملل متحد (IFAD)، سازمان بهزیستی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مؤسسات و بنیادهای خیریه به عنوان تامین کنندگان هزینه های تشکیل، آموزش و توانمندسازی گروه های خودیار و با مدیریت اجرایی موسسه تاک، در حال اجراست که در نتیجه این طرح تاکنون 2000 روستا در 23 استان کشور، حدود 84 هزار و 144 نفر از روستاییان کشور از خدمات این طرح بهره مند شده‌اند.

بانک کشاورزی در قالب این پروژه تا کنون بیش از 5 هزار میلیارد ریال تسهیلات خرد به روستائیان کشور پرداخت کرده است. میزان حمایت مالی این بانک از پروژه مذکور از ابتدای سال 1401 تا پایان مهرماه سال 1402 مبلغ 1807 میلیارد ریال در قالب 950 فقره تسهیلات خرد بوده که بدون نیاز به سپرده گذاری و با ضمانت گروهی اعضا، به گروه‌ های خودیار پرداخت شده است تا با ایجاد و توسعه کسب و کارهای خرد و افزایش درآمد، معیشت خود را بهبود بخشند.

سهم زنان روستایی در این برنامه 76 هزار و 909 نفر است که معادل 91 درصد مشارکت را نشان می دهد. از این تعداد 12 درصد آمار متعلق به زنان سرپرست خانوار، خودسرپرست و بدسرپرست تحت پوشش طرح تأمین مالی خرد است.

هیات مدیره بانک کشاورزی در سال جاری به منظور تداوم حمایت از پروژه تامین مالی خرد و تامین مالی این طرح و نیز توسعه جامعه هدف روستایی، مبلغ 10 هزار میلیارد ریال اعتبار جدید برای این طرح مصوب کرد که در حال حاضر 191 شعبه بانک کشاورزی در 23 استان کشور، در طرح تأمین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی در ایران همکاری دارند.

توانمندسازی جوامع روستایی با هدف فقرزدایی و اشتغالزایی | طرح تامین خرد بانک کشاورزی بر پایه بانکداری پیوندی

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟