به گزارش افق بازار، بانک ملت که همواره در طول سالهای فعالیت خود بر تسهیل و تسریع خدمات ارائه شده به مشتریان تأکید داشته، طی سالهای اخیر برنامههای گستردهای در حوزه بانکداری دیجیتال و روشهای نوین پولی و مالی با ارائه محصولات الکترونیکی عرضه کرده است. این بانک با مدیریت نوین و استفاده از فناوریهای پیشرفته، در راستای حمایت از جامعه و انجام مسئولیتهای اجتماعی، به ویژه در سه ماهه نخست سال جاری، توانسته است دستاوردهای چشمگیری را به ثبت برساند.
عملکرد برجسته بانک ملت در بهار 1403
بانک ملت با عملکردی برجسته در سه ماهه نخست سال جاری توانسته است نزدیک به 71 هزار فقره وام حمایتی، ازدواج و فرزندآوری به میزان قریب به 150 هزار میلیارد ریال پرداخت کند. این عملکرد درخشان نه تنها نشان از تعهد بانک ملت به مسئولیتهای اجتماعیاش دارد، بلکه نقش مهمی در بهبود وضعیت مالی خانوارها و حمایت از جوانان و خانوادهها ایفا میکند.
در این مدت، بانک ملت به 11,666 نفر از متقاضیان تسهیلات ازدواج، وامهایی به میزان 38,333 میلیارد ریال اعطا کرده است. این وامها به منظور تسهیل ازدواج جوانان و کمک به آنها برای شروع زندگی مشترک ارائه شدهاند. در بخش تسهیلات فرزندآوری نیز بانک ملت به 12,224 نفر از متقاضیان، مجموعاً 9,911 میلیارد ریال وام پرداخت کرده است. این وامها به منظور تشویق به افزایش نرخ تولد و حمایت از خانوادهها در پرورش فرزندان ارائه شدهاند.
علاوه بر این، بانک ملت در مدت یاد شده، تعداد 2,109 فقره تسهیلات به ارزش 1,067 میلیارد ریال به معرفی شدگان ناشی از حوادث غیرمترقبه از جمله سیل، زلزله و خشکسالی اعطا کرده است. این تسهیلات به منظور کمک به افراد آسیبدیده از بلایای طبیعی و جبران خسارات وارده ارائه شدهاند.
بانک ملت همچنین تعداد 2,244 فقره تسهیلات مسکن ایثارگری به مبلغ 9,307 میلیارد ریال پرداخت کرده است. این وامها به ایثارگران و خانوادههای آنان به منظور تأمین مسکن مناسب و بهبود شرایط زندگیشان ارائه شدهاند. در بخش تسهیلات خوداشتغالی نیز بانک ملت تعداد 7,503 نفر را با مجموع 10,937 میلیارد ریال تسهیلات قرضالحسنه حمایت کرده است. این وامها به منظور ایجاد فرصتهای شغلی و حمایت از کسبوکارهای کوچک و خانگی ارائه شدهاند.
رویکرد توسعهای بانک ملت در فعالیتهای نوآورانه
بانک ملت با توجه به اهمیت توسعه فعالیتهای مرکز نوآوری، حمایتهای گستردهای از سمت این بانک و هلدینگ بهسازان صورت گرفته است. تغییر رویکرد در بانک ملت و هلدینگ بهسازان فردا، بهدنبال تغییرات در نگاه مدیریت ارشد، نوآوری را بهعنوان یک موضوع اصلی و تعیینکننده آینده کسبوکار بانکی مورد توجه قرار داده است. این تغییرات اساسی منجر به طراحی و برنامهریزیهای جدید در چهار مسیر تکنولوژیک شامل هوش مصنوعی، بلاکچین، اینترنت اشیا، واقعیت مجازی و متاورس شده است.
بانک ملت به عنوان یکی از بانکهای عامل اجرای طرح ریال دیجیتال، همسو با سیاستهای بانک مرکزی، درپی فرهنگسازی و ترویج استفاده از ریال دیجیتال و توسعه ابزارهای نوین پرداخت است. این بانک با نوسازی و بهروزرسانی پایانههای فروش و نرمافزارهای مرتبط، آماده ارائه خدمات ریال دیجیتال در جزیره کیش شده است.
جهش سود؛ رهآورد بانک ملت برای سهامداران
در مسیر توسعه نظام پرداخت، بانک ملت با ارتقای بانکداری الکترونیک و فناورانه، دستاوردهای زیادی در بخش مالی به دست آورده است که بر این اساس، جهش سود بانک ملت شیرینی ره آورد بانک برای سهامداران بوده است.
بانک ملت در راستای چشمانداز بلندمدت، سرمایهگذاریهای پایدار و کمریسک را جزو برنامههای اصلی خود در سالهای اخیر قرار داده است. بر همین مبنا، سال گذشته تراز عملیاتی 72٫5 هزار میلیارد تومانی را به ثبت رساند که نشاندهنده رشد 27 درصدی شاخص تراز عملیاتی نسبت به سال 1401 است.
در یک سال گذشته مجموع کل درآمد بانک ملت، 113٫3 هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال 1401 با رشد 44 درصدی روبرو بودهاست. همچنین سود خالص 97٫1 هزار میلیارد تومانی محقق شده است که نسبت به سال قبل، جهش 316 درصدی داشته است.
با ادامه روند بهبود فعالیتهای بانک ملت، این بانک در سه ماهه ابتدایی سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد 28 درصدی در حجم درآمد تسهیلات، سپردهگذاری و اوراق بدهی ثبت کرده است. طراحی بستههای اعتباری ویژه افراد خاص و شرکتها، از دیگر برنامههای بانک ملت است که با توجه به نیازها و تواناییهای آنها اجرا میشود.
بانک ملت با مشارکت در پروژههای مختلف صنعت نفت و انرژی، سرمایهگذاریهای بزرگی در حوزه صنایع بالادستی و پاییندستی انجام داده است. این بانک به عنوان حامی صنعت نفت و انرژی، با مشارکت در فازهای مختلف پارس جنوبی و احداث و راهاندازی پالایشگاههای بزرگ، نقشی مؤثر در توسعه صنعت نفت و پتروشیمی کشور ایفا کرده است.
0 دیدگاه