حوریه مداحی خبرنگار افق بازار، توجه ویژه هلدینگ خلیجفارس به ظرفیتهای درونزا و دانش و توان ایرانی بر مبنای حمایت از ساخت داخل و دانش بنیان در صنعت پتروشیمی قرار گرفته است و در این راستا افزایش تولید بیش از 23 میلیون تن و صادرات به شش میلیارد دلار، از مهمترین اقدامات و عملکرد امسال هلدینگ خلیج فارس بود و علیرغم شرایط حاکم بر دنیا، اين گروه در زمینه صادرات محصول و خدمات، درخشان و موفق ظاهر شده است.
صنعت پتروشیمی نخستین صنعت در تولید و خلق ارزش افزوده است به طوری که ارزش کل محصولات پتروشیمی ایران حدود یک درصد سهم جهانی است، گفت: بیش از 30 میلیون تن محصول نهایی پتروشیمی در ایران تولید میشود که این رقم، 860 میلیون تن در جهان و 44 میلیون تن در عربستان به عنوان رقیب ایران است.
ایران در تولید محصول اتیلن و آمونیاک نزدیک تناژ جهانی است اما توسعه زنجیره پروپیلن یا آروماتیکها نسبت به سهم جهانی مقداری نامتوازن بوده است، برای نمونه در تولید محصول متانول توسعه بسیاری در کشور صورت گرفته است به طوری که این محصول سهم 38 درصدی از کل محصولات پتروشیمی تولیدی در کشور دارد در حالی که الگوی جهانی 13 درصد است.
سهم عمده صنعت پتروشیمی در خاورمیانه 10 درصد از کل دنیا و سایر کشورها 90درصد است. تناژ تولیدی محصولات پتروشیمی ایران از سال 1390 تا 1399 تولید قابل توجهی بوده است اما از نظر ارزش محصولات، در کل میانگین ارزش محصولات پتروشیمی 600 تا 650 دلار در هر تن است که نشاندهنده این است که باید در راستای توسعه زنجیره ارزش گام برداریم.
مجموع صادرات صنعت پتروشیمی در سال گذشته 15 میلیارد دلار بود که 12.7 میلیارد دلار آن وارد سامانه نیما شد و به چرخه اقتصادی کشور بازگشته است. به عبارتی کل صادرات محصولات پتروشیمی در 11 ماه امسال حدود 15 میلیارد دلار بوده که بیش از 90 درصد آن در سامانه نیما عرضه شده است.
هلدینگ خلیجفارس، یک شرکت در زمینه سرمایهگذاری و مدیریت بر پالایشگاهها، مجتمعهای پتروشیمی و کارخانجات شیمیایی، همچنین تولید فراوردههای نفتی، فراوردههای پتروشیمی، مواد شیمیایی و پلیمرها است که در سال جاری برنامههای خود را بر مبنای عمل به اقدامات فناورمحور و استفاده از ظرفیت های دانشبنیان در ساخت داخل و ایجاد ارزش افزوده صنایع پاییندستی و طرحهای زیستمحیطی قرار داد.
طرحهای پتروشیمی هنگام، آپادانا، پالاشگاه گاز هویزه خلیج فارس، گچساران، دهدشت، پلیمر گچساران، اندیمشک، هرمز خلیج فارس، الماس ماهشهر، طرح جمعآوری گازهای مشعل پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، طرح PDH/PP پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس و PDH/PP پتروشیمی پارس، 12 طرحی هستند که زیرمجموعه مستقیم هلدینگ خلیج فارس هستند.
به گفته مدیرعامل این گروه سرمایهگذاری در صنایع پتروشیمی، تکمیل طرحهای نیمه تمام از مهمترین مقاصد استراتژيك و اولويتهای شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است. در این راستا و به منظور صيانت از محيط زيست و افزايش توليد، بهرهبرداری از "پالایشگاه گاز هويزه خلیج فارس"، "مگا پروژه گچساران" و "فاز یک واحد آمونیاک پتروشیمی هنگام" را در دستور کار خود قرار داده است.
دسته دوم طرحهای هلدینگ خلیج فارس، هشت طرحی است که از طریق شرکت پترول انجام میشود؛ طرحهای پتروشیمی صدف، ارغوان گستر ایلام، سنقر، پتروآرمند لردگان، پتروپرک پویا، آوات اورامان، پتروفرات هوران و طرح پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه. رئیس راهبردی طرحهای توسعه استان بوشهر ادامه داد: افزونبر این طرحها، 10 طرح داخل مجتمعی نیز در شرکتهای فعال در حال اجرا هستند؛ طرحهای بازسازی واحد پارازایلین پتروشیمی بوعلی سینا، تصفیهخانه پتروشیمی بندرامام، کلرآلکالی پتروشیمی بندرامام، واحد بازیافت اتان پتروشیمی بندرامام، هایکو پتروشیمی کارون، SSP پتروشیمی شهیدتندگویان، برش سنگین پتروشیمی نوری، بازیافت گازهای فلر پتروشیمی نوری، تعویض خطوط آب دریا پتروشیمی مبین و احداث نیروگاه جدید پتروشیمی مبین. در مجموع 30 طرح در حال انجام در هلدینگ خلیج فارس وجود دارد
ارزش بازار نماد فارس متعلق به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با عبور از 514 هزار میلیارد تومان در تاریخ هشتم اسفند 1401، قله تاریخی خود را رد کرد. پیش از این فارس به عنوان ارزشمندترین شرکت بازار سرمایه در مرداد 1399 رکورد ارزش بازار 508 همت را ثبت کرده بود.
گفتنی است حمایت از سهام گروه یکی از راهبردهای اعلامی دکتر علی عسکری در ابتدای دوره مدیریتی خود در بزرگترین هلدینگ پتروشیمی کشور بود.
0 دیدگاه